29 de novembre 2006

Ja és Nadal a casa!!

Per a mi els Nadals no arriben quan el Corte Inglés penja les seues llums, ni quan s’emet l’anunci de Freixenet, ni tan sols quan em bombardegen amb la loteria que mai em toca.

Arriben amb la primera caixa de polvorons. Em perden. No puc evitar-ho. Especialment els que van recoberts amb xocolata i els “de tota la vida” amb les llavoretes de sèsam per damunt. M’encanta llepar-me el dit, sucat en les llavoretes...

I la primera caixa arribà ahir... I ja me n'he fotut la meitat...

Però la veritable apoteosi arriba amb els “panets de torro”. Cacau, moniato, corfa de llima, sucre i canyella, molta canyella!! Tot embolicat amb neula, impregnat en farina i ja assecant-se dalt dels armaris de ca la iaia... Se’m fa la boca aigua...

Peubord, hem de quedar. Tu dus els kebabs i jo les postres.

PS: Per favor, si algú coneix els responsables de la decoració nadalenca de l’Eroski que els pose en contacte amb l’IVI. Sembla més una fecundació que altra cosa...

6 Comments:

Anonymous Anònim said...

Perfa, demana-li a la iaia que et done la recepta dels panets de torró i penja-la ací. La meua família i jo t'estarem eternament agraïts i et planxarem les camises... XELO

29.11.06

 
Blogger Satsuma said...

Que asco! Els Polvorons és com menjar la terra blanca d'un camp de secà!

29.11.06

 
Anonymous Carlota said...

Si les camises tenen lorsetes també entren a l'oferiment? :-D

La iaia de "sanguina" no sé com els fa, la de Miquelet els fa així:

12 neules
1 kg moniato
1/2 kg cacau molt
1/2 kg sucre blanc
corfa de llima ratllada
canella en pols
i polsim de farina

Bulls el moniato. El traus, peles i desfas.

Desfas el sucre a la cassola, el mescles amb el moniato, quan esta fet una pasta mescles el cacau i remous fins fer una pasta homogenia. Entre mig has d'haver deixat caure a la cassola la corfa de llima ratllada i la canella. Tastes per veure si esta tot cuit i traus.

Escampes el polsim de farina damunt el banc de la cuína i de la post on vas deixar els panets, per a que no s'apegue.

Pose's damunt el banc la neula, al mig un muntonet de la mescla, esclafes una miqueta fent el panet redó i tanques la neula. És més senzill si et mulles els dits amb una gota d'aigua i els pases per la vora la neula.

També és més senzill si les neules que compres tenen la vora fina. Rovira fins l'any passat venia tot el que et cal. I la parada d'enfront la plaça del Mercat, que ven fruits secs i demés també tenia neules fines. I en "Piensos Sander" també.

Deixes eixugar els panets damunt la post enfarinada, i quan es gelen ja estan bons per menjar.

Pd.- No n'he fet mai, així que ... m'espolse les puces ;-)

30.11.06

 
Blogger Sanguina said...

neules
1 kg moniatos
1 kg cacau mòlt
1 kg sucre blanc
1 bescuitet (10 cm de diàmetre aprox.)
corfa de llima ratllada
canella en pols
un poc de farina

Bulls els moniatos. Els escorres, peles i xafes amb un forqueta fins que no tinguen boliquets.

Desfàs el sucre a la cassola amb un poquet d’aigua (dos ditets d’un got), afegeixes el moniato, mescles ben mesclat i després poses el bescuitet desfet (la meua iaia el desfà usant un escorredor coma a ratllador) i el cacau. Remous fins fer una pasta homogènia i afegeixes la corfa de llima ratllada i la canella. Ho vas treballant tot a foc lent fins que agafe el punt de consistència que toca. (M’ha dit que ànim perquè cal fer una bona feina de braç).

A banda, sobre un drap net i humit, es posen les neules. Al mig de cada neula, es posa un muntonet de la mescla, es tanca (els extrems es duen al centre) i s’esclafa una miqueta fent el panet xatet i redó.

Escampes un poquet de farina damunt la post o llanda on vas a deixar els panets, i els col•loques amb la part “lletja” cara cap a baix.

Deixes eixugar els panets uns dies a la part de dalt d’algun armari (la meua iaia els posa a dalt del moble del menjador).

NOTES:

El bescuit es pot no posar, o substituir per galeta triturada.

Ara no recorde si m’ha dit que calien 12 o 24 neules, així que per si de cas compra’n 24...

1.12.06

 
Blogger Peubord said...

Kebab i polvorons pot ser una mescla explosiva!!! Necessitariem algun licoret per poder pairo tot... mistela? ummmm que bó

2.12.06

 
Anonymous Anònim said...

Moltes gràcies als meus informadors (a les seues mares i iaies), En faré, i si estan com Déu mana, esteu convidats. La mistel.la de ma casa és de Xaló i està pa morir-se de bona. XELO

10.12.06

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home