04 de març 2007

LA VALL D'ALBAIDA

La Vall d'Albaida és una comarca de veritat. Una comarca geogràfica i una comarca social. Els seus habitadors tenen consciència de ser "de la vall" i n'estan ben orgullosos. Hui hem estat per la vall. Hem anat a L'Olleria primer i després a Llutxent.

Portàvem com a guia un llibre fantàstic per a endinsar-se en la vall i coneixer-la de cap a cap. La Vall d'Albaida es titula i l'autor és un fill de Carcaixent, Paco Tortosa, especialitzat en llibres de rutes naturals i culturals. Un llibre ben recomanable, tant si aneu a conéixer la vall visitant-la com si voleu acostar-vos a ella llegint des del vostre sofa. Per cert, el llibre es publica amb el suport de Caixa Ontinyent i és una més de les interessants activitats que recolzen.

L'església de l'Olleria, dita de Santa Magdalena, em sembla que ha de tindre moltes semblances amb la parròquia de l'Assumpció, sempre que suprimiren a Carcaixent la volta d'algeps que cobreix les voltes gòtiques. O això sembla si la comparem amb els dibuixos que han fet els qui han pogut vore els arcs i les pedres gòtiques. Esperem que els responsables s'animen i retornen un dia a l'estat inicial el temple de Carcaixent (Ací un enllaç entre graciós i polèmic).

Després hem anat fins a Llutxent, que és un llogaret de visita molt recomanable. Hui no hem entrat al poble, hem anat directament al Monestir del Corpus Christi. És un monestir gòtic de dominicans, on va estar el primer estudi superior del Regne de València, per descomptat, de teologia. El lloc és fantàstic per a passar un dia pasqüero cent per cent. Al voltant del monestir hi ha una pinada on poder descansar a l'ombra i un garrofer monumental. Sempre ens trobem el monestir tancat, però ja ens hem informat que es pot visitar. Tan sols hem de cridar abans a l'Ajuntament de Llutxent. Per cert, este monestir serà l'última etapa d'una ruta senderista que s'està habilitant i que començarà al monestir de La Murta, seguirà per el d'Aigües Vives, Santa Maria de Valldigna i Sant Jeroni de Cotalba.

Darrere del monestir hi ha una sendeta curta que porta al castell de Xio o de Xiu, és una bona visita per a completar el dia.

Quan estàvem pels voltants del monestir hem vist un grup de gent prou gran amb guia i ens hem adreçat per preguntar-los si podiem visitar-lo. Ells ens han informat d'una fantàstica iniciativa que es fa a la comarca: cada dissabte i cada diumenge mostren un poble de manera totalment gratuïta. Tan sols cal estar a la plaça del poble a les onze. Quina iniciativa més bona per a mostrar el patrimoni! Quina enveja! Per que no es fa açò a la Ribera? Us deixem ací l'enllaç del calendari de les visites. Nosaltes segur que ens acostem a alguna.

A la imatge, la porta de l'església del monestir de Llutxent, amb un preciós arc gòtic.


1 Comments:

Blogger Sanguina said...

Visca el Barroc!!!!!!!!!

Que pesaet està tot el món amb el gòtic... Sort que a l'estiu me'n vaig a Roma i podré pegar-me un xute com toca de decoració ben recarregada...

5.3.07

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home