12 de novembre 2007

LA LLUM


Parlava Peubord de la bellesa de la música i ens portava, seguint els mil fils d'internet, fins a sonoritats de gran bellesa. Tan sols puc donar-li les gràcies.

I aprofitar que s'ha encetat el meló de les coses belles que ens fascinen per a parlar del que a mi m'agrada i compartir-ho. M'agrada l'arquitectura, sobretot l'àntiga, la medieval.

Per això us recomane que visiteu la Seu de València i us pareu sota el cimbori. Veure com és un edifici fet de llum. Entreu a diferents hores del dia o quede-vos una estoneta sentats a un banc com si resareu un rosari. Veureu com va canviant. Veureu com la pedra, allò "material" de la pedra, desapareix i queda només la llum. Passa això exactament: l'edifici es fa de llum. Càlida i dolça. Segurament, si forem persones del segle XV, veuríem a Déu en eixa llum. Siga com siga, disfruteu-ho.

Els cimboris octogonals són molt característics del gòtic català. En trobareu a la Seu de Tarragona, a Poblet, a Santes Creus... on segurament s'inspiraria el mestres pedrapiquer que va bastir el de València. El de València, per a mi, és el més bonic.

Ací hi ha un recorregut fotogràfic per la Seu:
http://www.catedraldevalencia.es/va/index.php

I per als morbosos:
http://www.catedraldevalencia.es/va/arte_relicario.php
On parla de les reliquies de la Seu, entre els que hi ha:

-Una samarreta del Jesuset
-Un cabell de la mare de Déu
-Llet en pos de la mare de Déu

(veridic)

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

Madre mía quin tio més friki...

Però pel que diu, paga la pena visitar-la.

12.11.07

 
Blogger Peubord said...

Anem buscant a déu en tantes coses!! Què és l'art si no la sublimació d la divinitat?? Me venen a la ment els frescos de la catedral amb els àngels i el seus instruments antics...

15.11.07

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home